Shop nu. Betaal later met Klarna.

De zin (en onzin) van goede voornemens

Waarom de meeste goede voornemens nooit behaald worden

Goede voornemens, wie kent ze niet? Het zijn misschien wel de meest bekende doelen die bekend staan als: worden toch nooit behaald. Dus waarom zou je ze überhaupt nog maken? Toch voelt het op een of andere manier wel altijd goed: het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Daarom laten we je in dit artikel de zin en de onzin van goede voornemens zien.

Redenen waarom goede voornemens meestal geen zin hebben

Het is niet verkeerd om doelen te stellen voor jezelf. Het is juist heel slim om te werken met doelen. Zo heb je iets om naar te streven en dat maakt normaliter de kans groter dat je actie gaat ondernemen. Wat zijn dan de redenen waarom goede voornemens bijna nooit waargemaakt worden?

Zin en onzin van goede voornemens

Onhaalbare doelen

Bekende goede doelen zijn natuurlijk zaken als: stoppen met roken, 10 kg afvallen of minder alcohol drinken. Echter willen we bij goede voornemens vaak meteen van 0 naar 100. Als je gisteren nog 10x naar buiten ging om te roken, dan wil je dat vandaag helemaal niet meer doen. Klinkt dat realistisch?

Wachten tot het juiste moment

Een ander probleem van goede voornemens is dat we vaak wachten op het juiste moment. Voordat het nieuwe jaar begint, weten we al precies wat we in het volgende jaar anders gaan doen. Maar dan? Wachten we tot 1 januari voordat we gaan beginnen. Vervolgens zijn we op 1 januari brak en beginnen we 2 januari wel. En dat maakt eigenlijk dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Het wordt makkelijk om je doel uit te stellen. Terwijl als je nu intrinsiek gemotiveerd bent om een doel te behalen, waarom zou je dan niet gewoon vandaag starten?

Het is enkel een wens

Een goed voornemen is vaak meer een wens, welke vraagt om een drastisch besluit. Als we nog eens kijken naar het voornemen om 10 kg af te vallen, dan weten we allemaal dat dit vraagt om gezonder leven. We hebben een idee van hoe we eruit zien als we 10 kg verloren hebben, maar we weten vaak niet precies hoe we daar willen komen. Het werkt veel beter als we weten welke stappen we willen zetten om 10 kg af te vallen. Mits we ons ook goed voelen bij deze stappen.

Om een doel te behalen,  is het belangrijk dat je intrinsiek gemotiveerd bent.

Wanneer hebben goede voornemens wel nut?

Het is dus zeker niet vreemd dat we goede voornemens vaak niet volhouden, maar er zijn wel manieren om een voornemen waar te maken. Daarom hebben we 3 tips op een rijtje gezet, zodat jij jouw doelen wel gaat behalen.

Zin en onzin van goede voornemens

Doe het voor jezelf

Om een doel te behalen,  is het belangrijk dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Bij goede voornemens is het dan ook belangrijk dat je het voor jezelf doet. Ga geen goede doelen opstellen, omdat ‘het zo hoort’ of omdat ‘iedereen het doet’. En als je dan voornemens maakt, stel dan enkel doelen die JIJ belangrijk vindt om te halen.

Maak het haalbaar

Zorg dat je jouw goede voornemens haalbaar maakt. Allereerst door het concreet te maken: wat is gezonder leven? Hoeveel wil je afvallen? Hoe vaak wil je sporten? Etc. En daarnaast is het goed om jouw doelen op te knippen in stukjes. Dit zorgt voor een veel grotere kans van slagen. Al helemaal als je jezelf ook beloond bij het behalen van de subdoelen.

Maak het leuk

Als je een doel hebt die jij zelf echt belangrijk vindt, wordt het al veel makkelijker om hem te halen. Maar zorg ook dat je de bijbehorende acties leuk vindt. Als jij wilt afvallen en je verplicht jezelf om 3x per week naar de sportschool te gaan, terwijl je dit vreselijk vindt, dan weet je van tevoren al dat jouw goede voornemen gedoemd is om te mislukken.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat jij jouw goede voornemens gaat halen?


Deel dit bericht


Laat een reactie achter