Shop nu. Betaal later met Klarna.

Hoe maak ik van mijn huis een Zero Waste Environment?

Consumptie, agressieve marketing en de behoefte aan ‘instant gratification’ hebben er voor gezorgd dat mensen grote afval-creërende machines zijn geworden. Het eenmalig gebruiken van plastic of individueel verpakte items, we realiseren ons vaak niet hoeveel we elke dag in de prullenbak gooien.

Houd als experiment eens een afvalbuik die ergens buiten staat in de gaten. Zorg ervoor dat je zicht hebt op een vuilnisbak; zit daar en kijk hoe vaak je in een uur mensen naar de prullenbak ziet lopen en er iets in gooit. Of iemand nu een half opgedronken koffiebeker of een leeg chip zakje er in ziet gooien, eigenlijk zorgt alles wat we doen voor afval, en veel ook. Dit is dus ook precies de reden waarom een ​​alternatieve levensstijl zonder afval mainstream moet worden gemaakt. Alleen dan kunnen we namelijk rampzalige resultaten van onze huidige gewoontes tegengaan.

Hieronder vertellen we je alles wat je over deze levensstijl moet weten. Op die manier kan jij zelf de juiste veranderingen aanbrengen in je dagelijkse gewoontes.

 

Koffiecup op de grond met muis erin

Wat is een Zero Waste Huis en Lifestyle nou precies?

Als je op een zero waste manier leeft, dan zorg je ervoor dat je minder afval creëert. Je kan dat zowel in huis doen als door het veranderen van bepaalde lifestyle gewoontes. De term ‘zero waste’ wijst naar de intentie om zo min mogelijk afval te produceren. Je doet dat door bepaalde regels en principes in je leven toe te passen. Zo kan je de ecologische voetafdruk van jezelf of van je hele huishouden verkleinen. Een ‘zero waste’ lifestyle heeft een neutraal effect op het milieu, en niet een negatieve zoals het normale leven heeft.

Het afval in ‘Zero Waste’ is niet alleen beperkt tot de verpakkingen van producten en eten. Het gaat ook om verspilling van water en andere hulpbronnen, evenals voedselverspilling en al het andere dat een negatief effect zou kunnen hebben op het milieu en de gezondheid van mensen.

'Zero waste' klinkt misschien een beetje ontmoedigend. Door de ‘zero’ lijkt het al snel of we ons op een onmogelijke missie bevinden. Deze lifestyle is echter niet moeilijk om te bereiken. Het vereist slechts een paar makkelijk implementeerbare veranderingen die iedereen kan maken maar wel toewijding vereisen.  

Bea Johnson was de eerste persoon die deze levensstijl in 2008 in een blogpost documenteerde. Ze introduceerde het concept van ‘leven zonder afval’ aan het grote publiek, zodat ook zij deze principes in hun leven konden toepassen. Dit concept veroorzaakte een grote beweging waarbij mensen deze principes ook in hun eigen leven gingen implementeren.

De hele filosofie van ‘zero waste’ berust op de principes van Johnson; ze noemde ze de '5 R's' die mensen hielpen bij het elimineren van afvalcreatie in hun leven. De 5 R's zijn Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. De filosofie stelt dat je alles wat het consumentisme bevordert moet weigeren, zoals folders, junkmail, uitprobeer samples of flyertjes. Verminder hoeveel je koopt en wat je in huis bewaart. Hergebruik wat je kunt door items een nieuwe bestemming te geven en vervolgens herbruikbare items te kopen in plaats van items voor eenmalig gebruik. Recycle wanneer je kunt, wat je ook kunt. Rot, wat misschien vreemd klinkt, is een manier om overgebleven voedsel te gebruiken om een ​​meststof te creëren om meer planten te laten groeien door compostering.

Waarom deze stap nemen...

Alles wat hierboven is genoemd lijkt veel werk, veel mensen vragen zich dus allereerst af “waarom zou ik dit doen?”. Er zijn veel redenen om een zero waste lifestyle te beginnen, voor milieu redenen tot een betere gezondheid en zelfs geld besparen. Het feit dat nog niet zo veel mensen deze lifestyle echt serieus volgen, roept de vraag op: waarom nemen meer mensen het niet over?

We weten allemaal wel dat elke actie ertoe doet. Als je naar de supermarkt gaat en thuiskomt met vijftien plastic zakken, stop je er een paar in die beruchte tassen la, maar waar gaat de rest naartoe? Waar belanden de verpakkingen van al het voedsel dat je koopt, de plastic flessen van je shampoo en alles wat je in de prullenbak gooit? Nou, het komt hoogstwaarschijnlijk op stortplaatsen of in de oceaan terecht. Je schrikken van hoeveel afval er dagelijks in de wereld wordt geproduceerd en wat dat betekent voor het milieu.

Tegenwoordig wordt in slechts één dag maar liefst 3,5 miljoen ton vast afval geproduceerd.

Dat lees je goed, op een dag! En dit aantal neemt elk jaar toe. In feite is dit aantal 10 keer hoger dan 100 jaar geleden en dat is te verklaren door de snelle aankopen die we doen en het consumentisme. Per huishouden wordt meer dan 2 kilo afval per dag geproduceerd. Als je dat echter vergelijkt met een huishouden dat een ‘zero waste’ lifestyle volgt, dan kan het afval dat in een jaar wordt geproduceerd in een glazen pot passen. De impact die je daarom maakt met een zero waste lifestyle, is enorm.

Een levensstijl zonder afval zorgt er ook voor dat je vers eten verkiest over verpakt voedsel. Daardoor pak je automatisch gezondere gewoontes op. Op lange termijn kan dit ook zeker een groot positief effect hebben op je persoonlijke financiën. Als je veel vers voedsel eet in plaats van fastfood en bewerkte producten, dan leidt dit dus tot een gezondere levensstijl.

Afval Verminderen in de Keuken

De meeste afvalproductie in een huishouden gebeurt in de keuken; van boodschappentassen tot voedselverpakkingen en voedselverspilling, dit allemaal verhoogt de totale afvalproductie van een huishouden. Het eerste dat je in de keuken moet doen, is het toevoegen van recyclingbakken die zijn onderverdeeld in papier, plastic en metaal, zodat je effectief kunt recyclen. Je moet jezelf ook inlezen over verschillende kunststoffen en of ze kunnen worden gerecycled en hoe elk type het milieu beïnvloedt.

Het plasticverbruik moet tot een minimum worden beperkt, dus stop met het kopen van plastic artikelen voor eenmalig gebruik, zoals waterflessen, vuilniszakken, plasticfolie, ritssluitingszakken en rietjes. Artikelen voor eenmalig gebruik kunnen ook op andere gebieden worden beperkt, zoals papieren handdoeken, aluminiumfolie of wegwerpartikelen. Er zijn alternatieven voor alles! Gebruik herbruikbare glazen flessen, gebruik handdoeken in plaats van huishoudpapier s en bewaar eten in containers in plaats van in plastic zakjes.

Als het gaat om het verspillen van eten, dan realiseren de meeste mensen zich niet hoeveel ze weggooien. Je zou het misschien niet denken, maar onder ‘voedselverspilling’ valt ook het weggooien van schillen en half gebruikte groenten. In plaats van halve groenten weg te gooien, koop siliconenbeschermers om ze lang vers te houden, kook in exacte porties en maak van je voedselafval compost. Later in het artikel vertellen we je hoe je dat kan.

Dit zijn slechts een paar eenvoudige veranderingen die je kan aanbrengen om langzaamaan een afvalvrije levensstijl te volgen. Als je nu boodschappenlijstjes maakt, houd je er dan aan. Koop alleen wat je nodig hebt in plaats van te vallen voor alle marketing-tricks. Als je granen of peulvruchten koopt, neem dan je eigen glazen pot mee en vul deze aan. Je bespaart zo op verpakkingen en vaak bespaar je op deze manier ook geld. Zorg ervoor dat alleen vers eten je keuken binnenkomt. Zodra je deze beslissing hebt genomen, kan je makkelijk ongezond eten uit je keuken houden. Bovendien geeft deze nieuwe benadering je ook de kans om samen met je familie verse, gezonde maaltijden te bereiden.

Man aan het douchen met water

Hoe Afval Verminderen in de Badkamer

De badkamer staat ook hoog op de lijst van afvalmakers. We realiseren ons niet hoeveel producten we kopen en vervolgens de verpakking weggooien als het op is. Dat is niet het enige, sommige van de producten die we gebruiken creëren ook weer afval voor het milieu. Ook is te lang douchen natuurlijk een grote factor als het om waterverspilling gaat.

Toiletpapier een enorme verspiller; helaas is het ook een noodzaak. Als het elimineren van toiletpapier en het zoeken naar alternatieven zoals een ‘washlet’ geen optie is, probeer dan naar het grotere geheel te kijken. Koop dan toiletpapier dat ongebleekt is en in papier is verpakt in plaats van plastic; op die manier kunt verminder je de impact op het milieu zonder toiletpapier op te geven. Ten tweede, koop producten in bulk. Shampoo en zeep heb je altijd nodig, dus kies er dan voor grote bij vullingen te kopen in plaats van maandelijkse flessen. Door producten in groot formaat te kopen bespaar je niet alleen kosten, ook creëer je door het bijvullen minder afval.

Ook kun je ervoor kiezen om zeep en cosmetica te kopen zonder verpakking. Gebruik waar mogelijk zelfgemaakte alternatieven je producten. Een voorbeeld van zo'n alternatief is zuiveringszout in plaats van deodorant te kopen. Niet alleen is het effectief, ook verstop het je poriën niet, waardoor het een gezonder alternatief is

Houd bij het douchen rekening met je watergebruik. Stel een tijd in voor hoe lang je onder de douche gaat ​​voordat je naar binnen gaat.  Zet het water uit tijdens het wassen of inzepen om de hoeveelheid water die je gebruikt te verminderen. 

Verander je Lifestyle in Zero Waste Lifestyle: Dit is Hoe.

De eerste stap om je levensstijl om te zetten in een ‘zero waste’ lifestyle, is door het inlezen van de belangrijke informatie over dit onderwerp. Dit betekent zeker niet dat je hiermee klaar bent zodra je dit artikel hebt gelezen! Leer meer over de producten die je gebruikt, het eten en de kleding die je koopt en het plastic dat je weggooit. Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan een milieuvriendelijke levensstijl. We willen je zeker niet wegjagen, maar het gaat erom dat je je kennis langzaam opbouwt zodat je een leven kan leiden dat geen afval oplevert.

Als het gaat om je lifestyle, dan is het niet raar als je weerstand ondervindt om de verandering aan te gaan. Je moet toegewijd blijven aan de filosofie en je redenen onthouden dat je hiervoor kiest. Begin met wat je draagt; je hebt niet talloze fast-fashion nodig.

Koop een paar goede items die je vaak kunt dragen en met veel verschillende outfits kan stijlen.

Als de kwaliteit van je kleding goed is, dan kun je er jaren plezier van hebben. Fast fashion is een enorme bron van afval; probeer weg te blijven van high-street merken en winkels met kleding van lage kwaliteit.

Zoals we een paar keer hebben herhaald, is producten in bulk kopen de snelste manier om verspilling te verminderen. Als je producten in een grote hoeveelheid koopt, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en niet-bederfelijk voedsel, dan hoef je ze niet steeds opnieuw te kopen. In plaats daarvan kun je de producten aanvullen in herbruikbare containers. Door dit consequent te doen zul je onmiddellijk een verandering zien in hoeveel afval je produceert.

Een laatste ding dat je moet doen is kennismaken met doe-het-zelf oplossingen. Als het gaat om afvalvermindering, kan het helpen om zelf dingen te maken. Zo kan je bijvoorbeeld leren hoe je allesreinigers en schoonmaak producten maakt. Je kan herbruikbare versies maken van producten die je normaal maar eenmalig gebruikt, of je kan oude dingen upgraden om ze een nieuw leven te geven.  

Een van de meest invloedrijke doe-het-zelvers is het beginnen van je eigen composthoop. Er is namelijk ontzettend veel dat je kan doen met de compost die je maakt, vooral als het gaat om het maken van  een groente- en kruidentuin. Dit kan u op zijn beurt weer helpen om zowel geld en het milieu te besparen! Hieronder leggen we uit hoe je compost maakt.

Compost Maken

Begin met een grote bak waarin je gaat composteren. Maak gaten in de bak met een boor, ongeveer 15 centimeter uit elkaar. Zo voer je de extra vloeistoffen af.  Bewaar deze bak buiten en leg op de bodem van de bak ruwe aarde; dit omvat de wormen en insecten die daarbij horen. Voeg vervolgens wat droge materialen toe, zoals takjes, bladeren en ander natuurlijk materiaal dat je buiten op de grond kunt vinden.

Vervolgens kan je voedselafval en tuinafval toevoegen aan de bak; eierschalen, groenten en fruitschillen en rotte groenten en fruit, zuivelproducten, granen, ongebleekt papier en kranten kunnen in de prullenbak. Voeg een laag mest toe om het composteringsproces te starten. De compost moet om de paar weken worden omgedraaid om lucht te krijgen. De compost is klaar als de inhoud een effen kleur krijgt. Dit kan 4 weken tot een jaar duren, afhankelijk van je proces, inhoud en inzet.

Het creëren van een afvalvrije levensstijl is niet moeilijk. Je moet je realiseren dat elke kleine stap in de goede richting helpt. Misschien ben je dingen tegengekomen op deze lijst waarvan je niet denkt dat je ze op kunt geven. Dat betekent echter niet dat je het niet gewoon kunt uitproberen. Zelfs als je slechts een paar van de dingen op de lijst doet, kan dit een enorm effect hebben op het milieu en je leven. Begin klein en breng de veranderingen aan die makkelijk lijken. Langzaamaan kun je dan andere gewoonten overnemen tot je een punt bereikt waarop ook jij slechts één glazen pot afval per jaar produceert!

Hoe wij het doen

Ook bij Kratosz houden we rekening met het milieu. Zo voeren wij een papierloze administratie en versturen wij het gros van onze bestelling in speciale 100% biologisch afbreekbare zakken. Daarnaast werken bij samen met DHL, de huidige pionier als het gaat om groene logistiek. Suggesties om onze afdruk verder te verminderen? Laat het ons weten in de reacties hieronder 👇

#puurkracht


Deel dit bericht


Laat een reactie achter