Shop nu. Betaal later met Klarna.

Wat is een Plant-Based dieet?

De nieuwe diëten vliegen ons om de oren, en velen lijken sneller te verdwijnen dan ze zijn gekomen. Soms is het daarom lastig om te onderscheiden welk dieet echt waarde heeft en welke simpelweg een tijdelijke hype is. Dat is nog niet eens het lastigste, want hoe weet je nou wat voor dieet voor jou echt werkt?

Er mag dan geen dieet bestaan wat voor iedereen ideaal is, maar als het aankomt op voeding en wat echt gezond is, is er een bepaalde stijl van eten die realistisch is en werkelijk iedereen goed doet. Wat is dat? Een Plant-Based dieet.

Wat is een Plant-Based dieet precies?

Als de meeste mensen het woord ‘dieet’ horen, hebben ze daar niet per se positieve associaties mee. En dat kun je ze niet kwalijk nemen. We denken bij dieet namelijk al snel aan restricties, calorieën tellen en alleen maar sla eten.

Dat is beslist niet waar een Plant-Based dieet voor staat. Natuurlijk is een Plant-Based dieet alleen gezond als je goede variatie in je maaltijden brengt, maar dat geldt voor al onze eetgewoontes.

Plant based geschreven op blokjes

Een Plant-Based dieet, zoals de naam al zegt, betekent dat je maaltijden zich focussen op groente, fruit, granen, noten, zaden en bonen. Tegelijkertijd zorg je er ook voor dat de groente en fruit die je eet de hoogst mogelijke voedingswaarde  hebben, bijvoorbeeld door biologische producten te kiezen en groente en fruit op de markt te kopen. Maar om het even simpel samen te vatten, als je een Plant-Based lifestyle volgt, dan eet je geen vis, vlees, melkproducten of eieren.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat in een Plant-Based dieet niet betekend dat je alleen maar fruit en groenten eet. Als je zo eet, dan volg je namelijk een vegan dieet.

Wat is het verschil tussen Plant-Based Diet en Vegan?

Het verschil tussen deze twee termen is simpel. Als je een vegan dieet eet, dan eet je helemaal geen dierlijke producten meer. Je eet dan alleen nog maar Plant-Based voedsel.

Daarentegen, als je een Plant-Based dieet volgt eet je niet per se alleen planten. Je moet het meer zien als een manier van leven, waarin je focus ligt op het eten van Plant-Based producten, alleen zonder de strikte regels van het veganisme. 

Het komt uiteindelijk neer op je eigen voorkeur. Als je een compleet Plant-Based dieet wil volgen, dan is dat natuurlijk prima. Vind je het toch moeilijk om vis of vlees producten permanent op te geven, dan kun je met een Plant-Based dieet deze producten gewoon af en toe eten.

Waarom is dit nou precies gezond?

Wanneer je overweegt om op een nieuwe manier te gaan eten, dan vraag je je natuurlijk af of het nou echt gezond is en of het de moeite waard is. Als het gaat om een Plant-Based dieet, dan is het antwoord een volmondig ‘ja’. 

Het meest belangrijke punt wat je in gedachte moet houden als je een Plant-Based dieet gaat volgen, is dat je automatisch bijna al het bewerkte voedsel uit je dieet kwijt bent. Bewerkt, of ‘processed’ eten is namelijk ontzettend slecht voor je gezondheid.

Om daar nog wat andere voordelen bij toe te voegen, een goed Plant-Based dieet heeft veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Een top combinatie voor je lichaam.  

En hoe zit het met Proteïne?

Veel mensen hebben de misconceptie dat je alleen het vereiste hoeveelheid proteïne binnen kan krijgen door vlees producten te eten. Het tegenovergestelde is waar.

Je kan niet alleen meer dan genoeg proteïne binnenkrijgen door planten. Het is ook bewezen dat de proteïne die je binnenkrijgt door groente en fruit in plaats van door vlees je risico op diabetes en hart- en vaat ziektes verlaagd.  

Producten zoals tofu, kikkererwten, zaden, noten, aardappels en donkere bladgroenten zijn een paar van de beste Plant-Based producten die het meeste proteïne bevatten.

Groene groentes op marmeren keukenblad

Zijn er bijwerkingen in een Plant-Based Dieet?

Hoewel er geen bijwerkingen zijn in Plant-Based eten, is het altijd goed om met een dokter of voedingsdeskundige te checken voordat je grote veranderingen brengt in je dieet. Dat is zeker belangrijk mocht je in het verleden een eetstoornis hebben gehad.  

Dat in gedachten genomen, de voordelen van een Plant-Based dieet zijn groot en wegen zwaarder dan de mogelijke nadelen. Een Plant-Based dieet is namelijk een ontzettend gezonde stijl van leven. Het is zelfs bewezen dat een Plant-Based dieet kanker kan voorkomen, en kan maar liefst een derde van de gevallen voorkomen.

Hoe begin ik?

Zoals het eigenlijk met alles werkt, is het slim om de overgang naar een Plant-Based dieet geleidelijk aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met meer groentes en bonen in je maaltijden te verwerken terwijl je de vleesproducten verminderd. Andere kleine veranderingen waar je aan kunt beginnen zijn bijvoorbeeld om koe melk in te ruilen voor plantaardige melk, amandel en kokos zijn goede alternatieven.

Als je gewend raakt aan deze veranderingen, dan kun je er voor kiezen om een volledig Plant-Based dieet te volgen, en alleen heel af en toe een vlees product te nuttigen. Het kan natuurlijk even duren voordat je gewend raakt aan deze nieuwe manier van eten, maar zodra je door de transitie fase heen bent, zul je de ongelimiteerde voordelen ervaren.

Het belangrijkste in deze transitie naar een Plant-Based dieet is dat je naar je lichaam moet luisteren. Je lichaam vertelt het je meestal wel als er iets in een dieet niet voor jou werkt. Als je je prikkelbaar en futloos voelt, ook na een paar weken tijdens dit dieet, dan zou het kunnen dat deze lifestyle voor jou niet werkt. Maak dan de veranderingen die je nodig acht. Maar, als je je vol energie en happy voelt na de transitie periode, dan weet je dat je op het juiste pad bent!

#puurkracht


Deel dit bericht


Laat een reactie achter