Shop nu. Betaal later met Klarna.

Hoe DOMS jouw prestaties beïnvloed

Als je houdt van stevig trainen, dan zal spierpijn je ongetwijfeld bekend voorkomen. De pijn kan er zelfs voor zorgen dat de meest simpele taken zwaar worden. Het is niet raar om spierpijn te hebben als je zwaar traint of een nieuwe sport uitprobeert, maar wat is nu precies het effect van spierpijn op jouw prestatie en herstel?

Effect DOMS/spierpijn op prestatie en herstel

DOMS oftewel spierpijn

DOMS staat voor Delayed Onset Muscle Soreness. Het wordt ook wel gewoon spierpijn genoemd. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van DOMS bij nieuwe vormen van inspanning of intensieve activiteiten, zoals bodybuilding. De meeste sporters hebben dan ook een haat/liefde verhouding met spierpijn.

Je kan het gevoel hebben dat spierpijn je beperkt, maar tegelijkertijd geeft het je ook het gevoel dat je goed bezig bent geweest. Sommige mensen geloven zelfs dat ze zonder spierpijn geen goede training hebben gehad. Maar hoe zit dat nu precies?

De exacte oorzaak van DOMS is nog altijd niet volledig vastgesteld. Maar volgens de huidige theorie wordt spierpijn veroorzaakt door een ontstekingsreactie op kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spieren. Over het algemeen treedt spierpijn op rond 6 tot 8 uur na de inspanning en vervolgens neemt de ergste ‘pijn’ weer af na 48 uur. Maar de exacte lengte en de mate van spierpijn varieert enorm. Dit is dan ook afhankelijk van de persoon en de intensiteit van de training.

Is spierpijn een indicatie van groei?

Doordat DOMS over het algemeen optreedt na het doen van een nieuw activiteit of zware training, denken de meeste mensen dat ze beter hebben gepresteerd. Spierpijn wordt haast een maatstaf van vooruitgang boeken.

 Er zijn ook nog steeds veel trainers die spierpijn als indicator gebruiken. Maar het feit dat jouw trainer je volledig afmat en je daarna dagen moeilijk loopt, is niet per direct een teken dat de training goed was. Het kan juist ook betekenen dat je te zwaar belast wordt. Groei zit hem veel meer in kwalitatief goed trainen en je lichaam laten wennen aan nieuwe gewichtshoeveelheden en dergelijke. Zodra je naar verloop van tijd sterker (en strakker) wordt en natuurlijk beter wordt in het uitvoeren van de oefeningen, kan je pas echt zeggen dat je vooruitgang boekt.

Elke training de grens opzoeken en na iedere training spierpijn ervaren, kan je zelfs beperken in het trainen. In plaats van dat het groei oplevert.

Het effect van DOMS/spierpijn op je prestaties in de gym

Wat voor effect heeft DOMS op jouw prestaties?

Heb je wel eens gemerkt dat je met spierpijn minder gewicht kan dragen? Dat is niet vreemd! DOMS kan tijdelijk zorgen voor verminderde spierkracht. Maar daarnaast kan het ook nog andere negatieve invloeden met zich mee brengen. Als je lang last hebt van spierpijn, kan het gedurende meerdere trainingen ervoor zorgen dat je minder presteert. En dit kan jouw prestatie en krachttoename in de weg liggen. 

Wanneer je wel gaat trainen met spierpijn, kan het zo zijn dat jouw bewegingspatronen worden beperkt. En dat is iets om voor te waken. Wanneer je de techniek niet optimaal kan uitvoeren, worden jouw spieren slecht of verkeerd geactiveerd. Met risico op blessures.

Wel zijn er mensen die zweren bij het veelvuldig herhalen van een bepaalde beweging of gewicht. Dit kan ervoor zorgen dat DOMS afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.

Hoe om te gaan met DOMS en herstel?

Wanneer je last hebt van spierpijn, weet je meestal wel waardoor het komt. De spierpijn zal ook vanzelf weer wegtrekken, maar je kan wel zelf invloed uitoefenen op de snelheid van jouw herstel.

Doe bijvoorbeeld aan actief herstel en ga voor lichte inspanning gericht op doorbloeding, zoals wandelen. Daarnaast kan het ook helpen om je te laten masseren of een warm bad te nemen.

Verder is het ook zo dat de hoeveelheid DOMS afhankelijk is van hoe gezond jouw lichaam is. Hoe gezonder jouw lichaam is, hoe sneller deze herstelt van spierpijn. Dus ook voeding en supplementen kunnen een positieve invloed uitoefenen op het verloop.

Oftewel DOMS is niet schadelijk voor je, maar het is ook zeker betrouwbare indicator van een goede prestatie. Het is belangrijk om goed te herstellen en actief te letten op je trainingen wanneer je last hebt van spierpijn. Dit om blessures te voorkomen.

#puurkracht


Deel dit bericht


Laat een reactie achter